Felhasználó létrehozásaFőoldal | Hír küldése | Eseménynaptár | Képek | Régi képek | Fórum | Rovatok
A te felhasználód
 

Főmenü
· Főoldal
· A te felhasználód
· Ajánlj minket
· Apróhírdetés
· Enciklopédia
· Eredmények
· Eseménynaptár
· Fórum
· FAQ
· Galéria
· Hír küldése
· Keresés
· Letöltések
· Linkek
· Mértékegység
· Régi hírek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Szöveges változat
· Tagok
· Témák
· Top 10

Tagok
Szia, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Tagok:
Legutóbbi: Astrologerincanada
Mai: 1
Tegnapi: 3
Összesen: 9739

Látogatók:
Vendégek: 86
Tagok: 0
Összesen: 86

KeresésLegújabb kép  
A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty
Dátum: 2006. január 27. péntek, 21:08
Rovat: Íjászhumor
Íjászhumor
A Kárpát-medencében újabban feltűnt „neo-szittya” nép viselete

Mottó:
„Az augusburgi vereség oka, hogy Lehel megfújta a vezéri kürtöt. Sajnos, már napokkal a csata előtt.” /Arvicsíra, 103. nagyotmondás, Stoki fősámli rovása/
 
Jelmondat: A viselet korhűségével foglalkozzanak a régészek és a muzeológusok. Az általuk rekonstruált dolgok használhatatlanságával a harcművészek. Én mindössze szeretnék jót szórakozni.A Kárpát-medencében a szakemberek csupán az utóbbi években figyeltek fel egy új népesség, a tudományos berkekben neo-szittyának (német szakirodalomban: echte-nomadische, angol: new east-barbarian, orosz: novij kurganovszkij-bátyuska) megjelenésére, és már-már tömegesnek mondható elszaporodására. Az alapnépesség mellett egyes tudósok kocanomádokat is vélnek felfedezni. Noha, az antropológiai hasonlóság vitathatatlan, és a C14-es radiokarbon kormeghatározás is kronológiai egyezést mutat, a kérdés végleges eldöntése a jövő kutatóinak feladata. Itt csupán annyit szeretnénk megjegyezni, amennyit az arkansas állambeli Ministone University kiváló professzora, Dr. Sarkon Popp, a saggittológiai tanszék pszichokalkulátora is kimondott a „Hogyan íjásznak a mongolok szikes talajon?” című tanulmányában: semmit.

 
A jelenkor (XXI. század) neo-szittya íjászai között a legújabb néprajzi kutatások két alaptípus meglétére derítettek fényt. E két típust elsősorban viselete különbözteti meg egymástól. Az előkelőbb, fényűzőbb ruházattal, kellékekkel megáldottakat úriszittyáknak, a szerényebbeket közszittyáknak nevezi a szakirodalom. (Lásd: Kurd Liütin: Hát kend mért van fürdőgatyában? című közleményét a Mit és mikor iszunk már? Viadaltörténeti kongresszus értesítőjében.)

A két társadalmi réteg közötti átmenetet képezik a szivornyákok. Utóbbiak viseletének jellegzetes eleme a vízszintes testhelyzet és a szájával lefelé, a függőlegest megközelítően elhelyezett kulacs. (Sebestyén Ferenc örkényi alkoholkutató szóbeli közlése alapján.)

 
Talpas viselet:
 
Süveg:
Úriszittyák – rókaprémes bőrsüveg Szedlják-féle ezüst vagy aranyozott réz süvegcsúccsal. Elmaradhatatlan kellék a süveg közepén, a homlok felett elhelyezett lószerszámveret. (Egyes etnográfusok véleménye szerint a „lófők” megkülönböztető rangjelzése.) A süveg íjászverseny közben övbe gyűrve, vagy az íj szarvára akasztva viselendő. Különösen vad úriszittyák bőr páncélsüveget viselnek tetején tehénfarkkal. Amennyiben a süveget madártoll (tollforgó) is díszíti, az övbe gyűrés, mint viselési mód nem javasolt.

 
Snassz: bármiféle más fejfedő viselése, kivéve a kendőt kalózmódra kötve. Különösen snassz a bronzból vagy spiáterből öntött, Révész-féle süvegcsúcs viselése úriszittyák számára.

 
Közszittyák – rókaprémes nemezsüveg Révész-féle süvegcsúccsal, szegényebbeknek anélkül. Végső esetben egyszerű nemezsüveg, mint a kezdő-amatőrség megbízható jelzése. Vadabb közszittyák a rókaprémet rackával helyettesítik.

 
Snassz: ellenzőjével hátrafelé fordított baseball-sapka viselése.

 
 
Ing:
 
Úriszittyák – Kassai-féle (általa már nem viselt) lovasíjász ing, lehetőleg arany szegélyezéssel, nehézselyemből, esetlen paplanhuzatból. Hidegebb időben az úriszittya a kaftán alá márkás pólót vesz fel, kizárólag fehér színben.

 
Snassz: mintás pólót venni a kaftán alá.

 
Közszittyák – fehér vászonból, lehetőleg Erdélyben készült bölcsész ing, vitézkötéses gombolással. Kaftán alá a közszittya bármit képes felvenni.

 
 
 
Nadrág:
 
Úriszittyák – a nadrág viselésére nem különösebben igényesek. Ennek ellenére két alaptípust előnyben részesítenek. A lovaglónadrágot, amelyhez lovaglócsizma és lovasíjász ing dukál. Elterjedtebb a vászonfarmer (original made in China), amely a legkisebb magyar falu „Nagy-Ázsia Áruházában” is kapható. (Autentikusan keleti cucc!)

Közszittyák – közönséges farmer, esetleg dzsoging. Utóbbi lehet enyhén mintás is.

 
Snassz: kaftánhoz Bermuda-gatyát felvenni, főként bemutatóra.

 
Kaftán:
A neo-szittyáknál készülhet bútorszövetből, fürdőköpenyből, pongyolából. Utóbbi esetben erős arany díszszegéssel. Az úriszittyák a mongol importot részesítik előnyben.

 
Snassz: nagymama karton otthonkáját ujjatlan kaftánként viselni.

 
Csizma:
Úriszittyák – manapság Nazca csizma, lehetőség szerint minden rátehető díszítéssel.

Közszittyák – western és más egyéb csizma. A nadrágszárat többnyire a csizmaszáron kívül viselik.

 
Snassz: veretes gumicsizma viselése.

 
Öv:
Mindenképpen veretes bőr öv, mindkét csoportnál. Lehetőleg minél több és nagyobb verettel. Kifejezetten kerülik a méret-azonos veretmásolatok és övek viselését. Ezek egyrészt nem látszanának jól, másrészt gyengeségük miatt teljesen alkalmatlanok lennének a rájuk aggatott fegyverek megtartására.

 
Snassz: Talpas-szittyák között Kassai-féle sárga sálat viselni öv gyanánt.

 
Veretes tarsoly:
Úriszittyák – ma már főként ezüstlemezes, vagy esetleg ezüstözött rézlemezes tarsolyt viselnek. Újabban terjed a csont és szaru lemezek használata is. Fontos, hogy a tarsoly az eredetinél némileg nagyobb méretű legyen. Különben a pénztárca/ cigi és öngyújtó/mobiltelefon nem fér el benne rendesen.

Snassz: a tarsolyban taplót, kovát, acélt tartani vagy akkora tarsolyt viselni, amiben a pénztárca, cigi, öngyújtó és mobiltelefon együtt elfér. Kivételes esetben megengedett a tarsolyban a laposüveg is.

Közszittyák – egyszerűbb kivitelű, tömeggyártású tarsolymásolatokat viselnek. Esetenként egyszerű bőrtarsolyt, melynek rendeltetése minden esetben azonos az úriszittyáknál már ismertetettekkel.

 
Snassz: ha nincs tarsoly, mert akkor nincs nálad pénztárca, és nem tudsz senkit meghívni egy sörre.

 
Tegez:
 
Úriszittyák – mind készenléti íj, mind nyíltartó tegezt viselnek, lehetőleg díszes kivitelben, esetenként veretekkel.

Közszittyák – ugyanez figyelhető meg, de olcsóbb anyagokból, kevesebb díszítménnyel. A neo-szittyák mindkét típusára jellemző, hogy kerülik a régészek által rekonstruált honfoglalás korabeli magyar nyíltartó tegezek viselését, mivel azok nehezek és cseppet sem praktikusak. Előnyben részesítik az egyszerű oldaltegezt, melynek nyilakkal előre álló változatát teljesen helytelenül magyar, nyilakkal hátra álló változatát mongol tegeznek nevezik. Időnként előfordul a tegez teljes mellőzése. Ebben az esetben a szittya nyilait övébe tűzi, vagy – ha nagyon sznob – hátra az ingnyakába, esetleg fonott vesszőkosárban cipelteti maga után feleségnek becézett szolgálójával.

 
Snassz: honfoglaló magyar tegez viselése, főként benne felfelé álló nyilakkal.

 
Kiegészítők:
 
Bicskatok, svájci bicskával – úriszittyák között elengedhetetlen. Szablyával nem lehet szalonnázni, borosüvegből dugót kihúzni.

Rambo-kés, és mindenféle nagyméretű vágószerszám – státuszszimbólum mely viselője vadságát és túlélési képességeit hivatott demonstrálni.

Németjuhász kutyából készült hátibőr – az úri szittyák körében a párducbőr kacagányt helyettesíti, mivel a párducok száma a Kárpát-medencében az utóbbi időben nagyon megfogyatkozott. A házimacska viszont nem elég nagy. A nyúl meg hülyén néz ki.

Bőr és lemezpáncél – kifejezetten a harcias szittyák viselete, amely nagy melegben tulajdonosa állóképességét, anyagi helyzetét, a szittya hagyományokhoz való rendíthetetlen ragaszkodását demonstrálja szemben a dohos szobákban senyvedő, íróasztal árnyékában hűsölő régészek, történészek vélekedésével.

Kard – a kora vaskori kardoktól a XIX. századi jurátus szablyákig szinte minden típus megengedett. Jellemző, hogy a fegyver ára fordítottan arányos használatának gyakoriságával. Snassz: szamuráj vagy nindzsa kard viselése sál-övbe tűzve. (Hiába keleti!)

Szaru kürt – magára valamit is adó úriszittya elengedhetetlen viselet kiegészítője. Díszítése vagy palettamintás faragás, vagy hortobágyi pásztorkarcolás. Mivel tulajdonosaik – főleg az értékesebb darabokat – bárhol, bármilyen helyzetben képesek megfújni, rendeltetésszerű használatát a kutatóknak mindezidáig nem sikerült megfejteniük.

Karikás ostor – néhány elvetemült neo-szittya nagyobb csoportosulások alkalmával durrogtatásra használja, társait egyöntetű és reflexszerű „Hagyd már abba!” felkiáltásra ösztönözve. (Egyelőre ismeretlen eredetű népi játékként tartják számon a kutatók. Lásd: Molnár B. József: A félszemű néprajzkutatók kórtörténete, különös tekintettel gyermekkori eszközhasználatukra.)

Napszemüveg – az úriszittya viselet nélkülözhetetlen kiegészítője meleg nyári napokon. Különösen jól mutat fülhez illesztett mobiltelefonnal, főként versenyek megnyitóin és eredményhirdetésein.

 
Utószó:
Amennyiben a fenti tanulmány alapján bárki magára ismer, az nem a véletlen műve. De az vesse rám az első követ, aki nem fél attól, hogy egy sziklát vágok a fejéhez. Egyébiránt jómagam is közszittya süveget viselek, japán eredetű dzsúdó-kaftánomat feleségem a mosógépben festette barnára. Kassai-féle hun íjammal (pusztai long bow) a hajdan Hisztis névre hallgató kecském bőréből készült, mongol tegezemben tárolt nyilaimat lövöldözöm mediterrán (párthus) húrfogással. Arab lovam hátára kápagombos kun nyerget teszek, egyrészt, mert soha kényelmesebb nyereg nem volt a fenekem alatt, másrészt, mert az Erdőhorvátiban lakó Jósvay mester a ló hátához is hozzáigazította. Ráadásul a tegezt a nyereghez csatolom egy karabinerrel, mert a lóra szállásból eszem ágában sincs akrobatamutatványt csinálni.

Én így érzem jól magam.

S ha sajátkészítésű, XXI. századi, varratott kocsiponyva borítású mongol jurtánkban, amelynek kazah koronája és befelé nyíló, kétszárnyú türkmén ajtaja van, meglátogat valaki – lett légyen az tradis vagy csigás íjász, régész, muzeológus, barantázó harcművész, lovas vagy talpas hagyományőrző, vagy csupán egyszerűen jószándékú ember – szívesen látom egy italra.

Ja! És szeretnék egy bicskatokot. Benne sörbontós, dugóhúzós bicskával. Mert különben hogyan tudnálak benneteket megkínálni, kedves szittya testvéreim?

 
Baráti üdvözlettel: Tárkány közszittya, az utca legjobb íjásza


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Íjászhumor
· Több hír: lgom


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Íjászhumor:

A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty


Hír értékelése
Értékelés: 4.42
Szavazat: 21


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty" | Belépés/Regisztráció | 37 hozzászólás | Keresés
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „n (Értékelés: 1)
Szerző: Tarcal Dátum: 2006. január 30. hétfő, 21:32
(Profil | Üzenet küldése)
Tárkány! Szomorúan olvastam a soraidat. Néhol vicces ugyan, de mikor rájön az ember, hogy ez nem poén, hanem a valóság, elszomorodik a szíve. Azt hiszen az igazság márcsak ilyen fájdalmas dolog. Tisztában vagyok azzal, hogy a hagyományaink őrzése/ápolása/teremtése mennyi ellentmondással van tele. A régészek, történészek, nyelvészek, és még jónéhány nagytudású ember vitatkozik ezeken a vélt, vagy valós hagyományokon. Mi, akik a hétköznapi emberek számára, csodabogarak, fura fazonok, infantilis hüjegyerekek vagyunk, a magunk korlátozott lehetőségei szerint probálunk valamit a (talán sosemvolt) hagyományaink megmaradásáért tenni. Természetesen soha nem lehet teljes mértékben visszahozni azokat, de meg kell próbálni mindenképp. (Ha minden népnek vannak dicső ősei, és azok hagyományait tisztelik is, nekünk miért csak szégyenkezve, vagy még úgyse lehet ezt tenni a mieinkel.- költői kérdés) A lovas nomádok életéhez hozzátartozott az íjászat, ez teljességgel bizonyított, a többi dolog (a sallangok) sajnos nem egyértelműek. Kár lenne elvetni az ellentmondások miatt az egészet. Az írásodból úgy tünik, hogy a hagyományőrzősdis íjászat teljességgel felesleges, és bárki aki próbálkozik vele (mindenki, Te is, én is) szánalmas magamutogató bohóc cifra, vagy igénytelen jelmezben. A keménykalap és krumpliorr helyett, süveg és tarsoly dukál az íj mellé. A meghívásodnak alkalmasint eleget teszek, ha arra járok, és hogy ne kelljen bor, vagy sörnyitós bicska, egy üveg pálinkát viszek, mert annak csavaros a kupakja :) Baráti üdvözlettel: Tarcal
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: solteszj Dátum: 2006. január 30. hétfő, 16:25
(Profil | Üzenet küldése)
Tárkány!

Nem vagy a humor nagyágyúja.Ha halgattál volna bölcsebb maradtál volna , vagy legalább nem büfögted volna magadra ezt a szégyenfoltot.
Az írásodból kiderül , számodra aki beöltözik viseletbe akár igényesen vagy kevésbé igényesen az csak közröhely tárgya lehet , beleértve magadat is.
Ez elég hülyén hangzik egy olyan ember szájából akire a legtöbb ember aki beöltözött eddig felnézett. És egy olyan ember szájából is aki a Misz versenysorozatán belul az egyik tradis forduló rendezője , ahol be kell öltözni mert ez a szabály. Így akarod népszerűsíteni a versenysorozatot?
Úgy látszik nem is akarsz más lenni mint az utca legjobb íjásza aki ''közszittya?''

őszinte megvetéssel: Soltész János

Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: Turas Dátum: 2006. január 30. hétfő, 09:16
(Profil | Üzenet küldése) http://pusztaifarkasok.gportal.hu/
Must!
Szivembol szoltal!!!
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: Dingir Dátum: 2006. január 30. hétfő, 10:51
(Profil | Üzenet küldése)
Humorérzék hiánya vagy személyes ellenszenv okán?

Számomra új információ: Hunyadi Mátyás feltalálta a népviseletet.
A "pusztai long bow" ügyéhez: a hajdani Íjász Lapban Üzüm bég ismertetett múzeumi, tehát autentikus merevszarvú reflexíjakat 170-175 cm-es húrhosszal! (1999 jan-febr. szám) Ajánlom nem csak sógornője, de a tradis bizottság szíves figyelmébe is.
Én mindenesetre elfogadnám Tárkány meghívását egy italra. Mert nem csak mindentudó, de mindenáron példakép sem akar lenni. Kár, hogy messze lakik.
Dingir, a majdnem úriszittya.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: Max Dátum: 2006. január 30. hétfő, 13:16
(Profil | Üzenet küldése) http://artofmax.com
Saját készítésű Errol Flynn hátitegez, vajszín Gelencsér VR, mustárszín Adidas Robin Hood cipő, darabkákból szegecselt bőrmellény, fekete sztreccsfarmer és fekete lobogós ing birtokában üdvözlöm a szittyákokat Ejrópában.
Vagy ej-répa.. nem tudom

:))))
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: must (must@freemail.hu) Dátum: 2006. január 29. vasárnap, 10:46
(Profil | Üzenet küldése)
Ez nevetséges, és szomorú!
Kigúnyolni a másikat sokkal népszerűbb, mint példával elöljárni.
Örülök, hogy egy ilyen szakszerű cikkel segítettél a tévelygőknek rátalálni az általad igaznak vélt útra.
Ha a derü volt a célod, gratulálok. Ha sértegetés.... akkor először talán a saját dolgaidat kéne kritikusan szemlélned, s csak utána a másokét. Szerintem széphazánkban senki!, senki sincs aki mindenben meg tud felelni az elvárásoknak - pláne, hogy az elvárások is személyenként változnak. Az egyik "mester" ezt várja el, a másik "kagán" meg mást tart követendőnek.

Jó, hogy Te legalább minden tekintetben szakértő vagy.

(Pl. egy nomád íjász klub feltétlenül egyenruhában kell megjelenjen, hiszen azt csak Mátyás vezette be... Ezt nem tette eddig szóvá senki. Talán mert nem tudják, talán, mert több tolarencia szorult beléjük. Végül is, nekem semmi kifogásom az együvé tartozás eme kifejezési formáját illetően.)

Várom a következő elemző hozzászólást a többi viseletet illetően is, valamint tovább lehetne ragozni, hogy lehet-e műanyag íjat meg reflex-deflexet használni stb.
(Láttam olyan embert aki kizárólag eredeti, sírokból származó vereteket viselt! Nem tetszett! Számomra Ő egy sírrabló! Pedig hiteles - nem?)

Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: saabi Dátum: 2006. január 27. péntek, 21:40
(Profil | Üzenet küldése) http://blog.saabi.hu
Ez az írás nagyon tetszett, rég derültem ilyen jót. :-)

Viszont felmerült bennem két kérdés:
 - hogyan lehet úgy korhűen öltözködni (mármint a "pusztai" íjamhoz korhűen... hmm... az meg műgyanta. Akkor mindenképp korhűen öltözködöm hozzá :-) ) hogy az ember ne legyen közmosoly tárgya?

 - tényleg hegyével felfele tárolták a vesszőket a történészek szerint a tegezben eleink? És az miképp kivitelezhető, hogy tollal előre tuszmákolom be a vesszőt a helyére? Ill. betuszmákolni még csak-csak, de hogy az hogy fog utána kinézni, pláne repülni? Mondjuk egy flu-flu-nak talán annyira nem árt, de hát nem vadászhat az ember mindig verebekre. :-)

Ave, Saabi.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: lizard Dátum: 2006. január 27. péntek, 21:50
(Profil | Üzenet küldése)
:) :) :) :)

egyelőre csak a snassz-szittya kategóriába férek be
de nekem ez is jó :)
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: okuz Dátum: 2006. január 27. péntek, 21:55
(Profil | Üzenet küldése)
Eszméletlenül jó!
És sajnos eszméletlenül igaz.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: sztibi Dátum: 2006. január 28. szombat, 00:37
(Profil | Üzenet küldése) http://www.gportal.hu/nomadok
Egyes kutatók szerint ezen neo-szittyák túlnyomó többsége KOCANOMÁD is. Ez a fogalom a szittya íj(meg minden más fegyver) helytelen használatára vonatkozik, a felszerelés anyagaira, vagy az eredetijének származási helyére és idejére kevésbé. A nem KOCANOMÁD nem visel vereteket, tarsolylemezt, süvegcsúcsot, díszes öltözetet, ellenben igyekszik lovat keríteni a segge alá.

Hogy érthetőbb legyen: Tárkány közszittya a leírása alapján nem KOCANOMÁD.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: zsottika Dátum: 2006. január 28. szombat, 07:10
(Profil | Üzenet küldése)
Állítólag a  reggeli nevetés  szinte orvosság.  Ezúton köszi Dr. Tárkány nak a heveny gyógykezelést. Én is magamra ismertem mint közszittya, de ha egyszer én így érzem jól magam...... Amúgy azt hallottam bizonyos forrásokból, hogy eccerű utcai viseletben lévő íjász kezében is működik bármilyen íj. Meg, hogy nem a ruha teszi az embert..... Meg még egy csomó nagyon bölcs dolgot.  Egyszóval a kutatást hagyom a kutatókra, a bölcselkedést a bölcsészekre, én meg lövök olyan ruhában amilyenre éppen telik.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: Gyurec Dátum: 2006. január 28. szombat, 18:34
(Profil | Üzenet küldése)
No comment... :)
Talán ez a legjobb válasz erre

Tárkány közszittya barátom, gondolj bele, hogy láttam svájci bicskát pendrive (128 Mb) megerősítéssel. Ha vennél egy kínában gyártott (keleti!) ám ángilus névvel ellátott NoteBook-totot akkor tudnál sok képeket és adatot cserélgetni más szittyafélékkel...

Csak annyit, hogy legyünk kreatívat és tevékenyek, hiszen minden percben a jövőnek írjuk a történelemkutatások alapanyagát. Talán megemlékeznenk rólunk, komoly arccal, vagy esetleg vigyorogva (fetrengve a röhögéstől?), értetlenül, vagy bizonygatva, hogy "ez teljesen logikus, mert...".

Az Örök Vadászmezőkről (Mennyország, Másiktest, Szent Puszta stb. kinek mi a jó) nézve majd lesz min szórakozni nekünk is. Bizom benne, hogy jó lesz.

Nagyjából ennyi.
Mindnekinek minden jót, és tiszta célpontot.

Péntek 13. harcos


Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: nagy_szabi Dátum: 2006. január 28. szombat, 23:03
(Profil | Üzenet küldése)
Tárkány mester, ott a pont!
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a Systema Nomadiale vajon hová sorolja azokat a mongol íjászokat, akik, bár hagyományos gönceikben lőnek, eközben ló az nincs a seggük alatt, továbbá az ország egyes részein az a módi - horribile dictu - hogy lefűrészelik az íjak szarvát, mert az olyan hülyén néz ki, és mediterrán fogással, szájgöbbel lőnek, áll alá húzva (lásd ATARN fórum). Emellett vszeg gyorsabban herélik a kost, mint bármelyikőnk...
Szabi
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: JKo Dátum: 2006. január 31. kedd, 10:10
(Profil | Üzenet küldése)
Kedves Barátaim!
Köszönöm az észrevételeket, a pozítivakat, szomorúbbakat csakúgy, mint az őszinte megvetést!
Engedjétek meg, hogy egy Chaplin idézettel kezdjem a válaszomat: "Aki önmagán nem tud nevetni, az nem érdemli meg, hogy másokon nevessen!" Lehet érte röstelkedni, lehet magyarázkodni, de ma ilyenek vagyunk. És őszintén hiszem, hogy jobbakká, szebbekké válunk! Éppenséggel Üzüm bég, Gimli, és mindazok elméleti és gyakorlati munkálkodásának köszönhetően, akik segítenek bennünket abban, hogy az őseink által ránk hagyományozott örökségnek méltó örzői, ápolói, ha kell újrateremtői legyünk.
Egy kedves barátom figyelmeztetett rá, hogy lesznek akiktől jócskán fogok kapni a képemre ezért az írásért. De nem bánom, búcsúzásnak szántam.
Búcsúzásnak az aktív versenyíjászattól, a sokszor meddő, személyeskedő vitáktól, kicsinyes gyűlölködésektől, amelyeket történelmi íjászként az elmúlt évtizedben volt szerencsém megtapasztalni.
Nem hiszem, hogy mindent olyan kiválóan tudnék. Nem vágyom sem "vezéri", sem "mesteri", sem "szakértői" rangra, címre. Vannak éppen elegen rajtam kívül, akik ilyesmire pályáznak. Sem ezen a fórumon, sem máshol nem kívánok többé a MÍSZ munkájába, sportszakmai kérdésekbe, vagy éppen történelmi, had- és viselettörténeti polémiákba bele szólni, bár nem szégyellem, hogy az utóbbi kérdéskörökben egyik-másik diplomám szerint legmagasabb iskolai végzettségemet nem a gimnáziumban szereztem.
Mint ahogyan azt sem szégyellem, ha a tanítványaim legyőznek, jobbakká válnak, mint amilyen én valaha is voltam. Én büszke vagyok rá, ha a hátamon kapaszkodnak fel a csúcsra. Nincs annál szomorúbb, mint ha a fejlődés gátjává váló "nagy öreg" kezéből erőszakkal kell kicsavarni a stafétabotot. A tiszteletet ki lehet érdemelni, kierőszakolni viszont nem. A tisztelet nem olyasmi, ami bizonyos tettek után automatikusan és életreszólóan jár az embereknek.
Üzüm bégtől tanultam meg, hogy aki szemben áll velem, az nem feltétlenül az ellenségem, s aki a bajban mögém áll, az nem biztosan a barátom.
Kedves íjásztársaim!
Acsarkodás helyett kívánok Nektek jó íjászatot, hívek helyett igaz barátokat!

Tárkány
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: nauni Dátum: 2006. január 31. kedd, 15:17
(Profil | Üzenet küldése)
Szerintem eszement jó az írás, nagyon tetszett. Ráadásul kifejezetten kedves, az esetlegesen jelenségeket bíráló részek humorosak, láthatóan szándékoltan visszafogottak és nem sértőek. Mitől vagytok felháborodva? Inkább olvassátok el mégegyszer! Olyasmivel vitatkoztok ami nincs az írásban!
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: rokakoma Dátum: 2006. január 31. kedd, 15:54
(Profil | Üzenet küldése)
nem a ruha számít...és nem is mások véleménye...
olyan ruhában megyek íjászversenyre amilyenben jól érzem magam... ha valakit megkérdezek hogy mi a véleménye a ruhámról akkor azt azért teszem mert érdekel mit mond. ha nem kérdezem meg akkor az azért van mert nem érdekel!
az írás tetszett...sajna rengeteg gyengeagyú hangember reagált amit kár volt elolvasni.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: lgom Dátum: 2006. február 01. szerda, 15:15
(Profil | Üzenet küldése)
Több mint érdekesek az ide írt hozzászólások. A görbe tükrön lehet nevetni, lehet úgy fölfogni, hogy segítőleg nagyítja ki a hibákat, és lehet morogni, hogy hű de ronda vagyok, holott a valóságban ennél sokabb szebb önképem van magamról :) De ez a tükör nem az a tükör, ami a valót mutatja, ehhez humorérzék kell ;)

Tárkány, adósom vagy még egy válasszal, meg valamiféle mentegetőzéssel, hogy nem is olyan komoly a dolog, meg hogy azért a háttérben, a saját csapatnál ott leszel, stb. Ha Te elhagyod a tradi íjászatot, akkor annyi.
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: melaci Dátum: 2006. február 12. vasárnap, 12:54
(Profil | Üzenet küldése)
Szerintem is kifejezetten jó az írás!
Én úgy értelmezem, mint egy "pillanatfelvételt" magunkról. Sajnos úgy látom nagyon sokan sértő kritikának találták magukra nézve, pedig szerintem minden sora igaz, és talán nem is kritika akart lenni, sokkal inkább egy körkép, amin mindenki el tud gondolkodni aki akar. Persze nem muszáj. Lehet vagdalkozni, hogy : "Én nem is ilyen vagyok", meg : "Te még olyanabb vagy", stb. Egy fénykép is mondhat mindenkinek mást, aki szépnek akarja mindenáron látni magát annak nem tetszik, de aki valóban széppé akar válni az hasznát veszi, mert meglátja a gyengéit, ami eddig esetleg nem ment. És az is tetszett, hogy Tárkány magát sem kímélte, jelezve ezzel, hogy nem "leszólni" akar másokat, csak megmutatni. Szerintem csak ott hibázott (egy kicsit), hogy úgy gondolta többen fogják érteni a szándékát.
Szerintem..... *MELACI*
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: sztvhd Dátum: 2006. április 15. szombat, 23:39
(Profil | Üzenet küldése)
Nagyon jó !!!! Szép dolog a beöltözés,de akkor meg minek az íj ?????
hey! Where did you get it? (Értékelés: 1)
Szerző: tom_429_sunny Dátum: 2007. június 01. péntek, 06:59
(Profil | Üzenet küldése)
mexican underground porn free sex 89 [psd.schnitzke.net] virgin vulva pic horse ***** in horse ***** [rekliner.com] free naturist girls in park young pure ***** [jfarabundomarti.org] blond porn slut thong bikini and mov [toddhaynes.net] funy vidios free redhead porn videos [musiceducationresourcedirectory.com] diapered teens *****ing hottest teens from argentina [www.classicaljunk.net] nude wallpapers porn stars top rated swedish porn sites xxx [saratogaham.com] videos de animegirl porno gratis doa nude torrent [www.ansstand.de] galleries thumbs jpeg on games ***** [ruraladvocacyleague.com] panty game nude porno films pregnant [www.cvinsights.com] pics of girlies naked ashanti sex video pictures [jtpoker.com] deep throat *****shots brutal free video 4free amature movis [nine-mile.com] kiss moviesfree download hollywood nued actress [www.dalcommerce.ca] label:porno label:porno sexe black vidéo trailers [newcomerbands.ch] girls first anal sex video free ass stretching teen pics [somusicfest.com] gan bang with lesbians lara croft on bus video clip [www.5wwwww5.com] female masturbation free teen video free hidden cams live shower [macin.ro] tennis girls paparazzi pics britney spears accidental ***** pic [ww1.zenazone.it] brunettes *****s tallest female topless [laguadeloupe.com] family nude photo beach in germani free pic little nn asian girls nudist [verticalsnow.com]
Re: A Kárpát-medencében újabban feltünt „neo-szitty (Értékelés: 1)
Szerző: LongJohn Dátum: 2014. június 23. hétfő, 22:40
(Profil | Üzenet küldése)
Nekem tetszett a dolog. Véletlenül olvastam.
jelenleg azért nincs ruhám, mert nem lehet igazi vagy megközelítőleg korhű ruhát találni.Copyright 2004. ZSR
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.36 másodperc